Version 1.1 of the definition has been released. Please help updating it, contribute translations, and help us with the design of logos and buttons to identify free cultural works and licenses!

Definition/Ro: Difference between revisions

From Definition of Free Cultural Works
Jump to navigation Jump to search
m (Reverted edits by Kapaionutz (talk) to last revision by Koavf)
 
(28 intermediate revisions by 13 users not shown)
Line 1: Line 1:
== Sumar ==
== Sumar ==


Acest document defineste “Lucrarile culturale libere” ca opere sau expresii ce pot fi liber studiate, aplicate, copiate si/sau modificate, de catre oricine, pentru orice scop. De asemenea descrie anumite restrictii premise care respecta sau protejeaza aceste libertati esentiale. Definitia face diferenta intre ''opere libere'' si ''[http://freedomdefined.org/Licenses licente gratuite]'' care pot fi folosite pentru a proteja intr-un cadru legal aceste opere libere. Definitia in sine ''nu'' este o licenta; este un instrument pentru a determina daca o opera sau licenta poate fi considerata “libera”.
Acest document defineşte “Lucrările culturale libere” ca opere sau expresii ce pot fi liber studiate, aplicate, copiate şi/sau modificate, de către oricine, pentru orice scop. De asemenea descrie anumite restricţii premise care respectă sau protejează aceste libertăţi esenţiale. Definiţia face diferenţa între ''opere libere'' şi ''[[Licenses|licenţe gratuite]]'' care pot fi folosite pentru a proteja într-un cadru legal aceste opere libere. Definiţia în sine ''nu'' este o licenţă; este un instrument pentru a determina dacă o operă sau licenţă poate fi considerată “liberă”.


== Preambul ==
== Preambul ==


Progresul social si tehnologic face posibil ca o parte din omenire sa ''acceseze, creeze, modifice, publice si sa distribuie'' diverse tipuri de lucrari, stiintifice si educationale, software, articole - pe scurt ''orice poate fi reprezentat intr-o forma digitala''. Multe comunicati s-au obisnuit sa foloseasca aceste posibilitati pentru a crea o baza colectiva de lucrari ce pot fi refolosite.
Progresul social şi tehnologic face posibil ca o parte din omenire ''acceseze, creeze, modifice, publice şi să distribuie'' diverse tipuri de lucrări, ştiinţifice şi educaţionale, software, articole - pe scurt ''tot ce poate fi reprezentat într-o formă digitală''. Multe comunităţi s-au obişnuit să folosească aceste posibilităţi pentru a crea o bază colectivă de lucrări ce pot fi refolosite.


Cei mai multi autori, indiferent de campul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un interes deosebit pentru favorizarea unui ecosistem une lucrarile pot fi distribuite, refolosite si derivate in moduri creative. Cu cat este mai usor sa refolosim si sa modificam lucrari cu atat mai bogata devine cultura noastra.
Cei mai mulţi autori, indiferent de câmpul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un înteres deosebit pentru favorizarea unui ecosistem unde lucrările pot fi distribuite, refolosite şi derivate în moduri creative. Cu cât este mai uşor să refolosim şi să modificăm lucrări, cu atât mai bogată devine cultura noastră.


Pentru a asigura functionare in regula a acestui ecosistem, lucrarile de autor ar trebui sa fie libere si prin ''libere'' intelegem:
Pentru a asigura funcţionarea în regulă a acestui ecosistem, lucrările de autor ar trebui fie libere şi prin ''libere'' înțelegem:


* '''libertatea de a folosi''' lucrarea si de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
* '''libertatea de a folosi''' lucrarea şi de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
* '''libertatea de a studia''' lucrarea si de a aplica cunostiintele invatate din ea.
* '''libertatea de a studia''' lucrarea şi de a aplica cunoştinţele învăţate din ea.
* '''libertatea de a face si de a redistribui copii''', intregi sau in parte, a informatiei sau expresiei.
* '''libertatea de a face şi de a redistribui copii''', întregi sau în parte, a informaţiei sau expresiei.
* '''libertatea de a face schimbari si imbunatatiri''' si de a distribui lucrari derivate.  
* '''libertatea de a face schimbări și îmbunătăţiri''' și de a distribui lucrări derivate.  


Daca autorii nu iau masuri, lucrarile lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limiteaza sever ceea ce altii pot sau nu pot face. Autorii isi pot face lucrarile gratuite alegand dintr-un numar de documente legale denumite licente. Pentru un autor, a alege sa isi prezinte lucrarea cu o ''licenta libera'' nu inseamna ca isi pierde toate drepturile ba din contra, ofera tuturor drepturile de mai sus.
Dacă autorii nu iau măsuri, lucrările lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limitează sever ceea ce alţii pot sau nu pot face. Autorii îşi fac lucrările libere alegând dintr-un număr de documente legale denumite licențe. Pentru un autor, a alege să îşi prezinte lucrarea cu o ''licenţă liberă'' nu înseamnă că își pierde toate drepturile, ba din contră, oferă tuturor drepturile de mai sus.


Este important ca orice lucrare care pretinde a fi libera ofera practic si fara nici un risc, libertatile mentionate mai sus. De aceea in continuare dam o ''definitie precisa a libertatii'' pentru licente si pentru lucrari cu autor.
Este important orice lucrare, care pretinde a fi liberă, oferă, practic şi fără nici un risc, libertăţile menţionate mai sus. De aceea în continuare dăm o ''definiţie precisă a libertăţii'' pentru licenţe și pentru lucrări cu autor.


== Identificarea Lucrarilor Culturale Libere ==
== Identificarea Lucrărilor Culturale Libere ==


Aceasta este ''Definitia Lucrarilor Culturale Libere'', iar cand va descrieti lucrarea va incurajam sa faceti referire la aceasta definitie in felul urmator, "Aceasta este o lucrare cu licenta libera asa cum a fost explicat in ''Definitia Lucrarilor Culturale Libere''." Daca nu va place termenul de "Lucrare Culturala Libera" se poate folosi termenul generic "Continut Liber" sau se poate face referire la o [http://freedomdefined.org/Existing_Movements miscare existenta] care exprima libertati similare in contexte mai specifice. De asemenea incurajam folosirea [http://freedomdefined.org/Logos_and_buttons logo-urilor si butoanelor "Lucrare Culturala Libera"] care se gasesc in domeniul public.  
Aceasta este ''Definiţia Lucrărilor Culturale Libere'', iar când vă descrieţi lucrarea vă încurajăm să faceţi referire la această definiţie în felul următor, "Aceasta este o lucrare cu licenţă liberă aşa cum a fost explicat în ''Definiţia Lucrărilor Culturale Libere''." Dacă nu place termenul de "Lucrare Culturală Liberă" se poate folosi termenul generic "Conţinut Liber" sau se poate face referire la o [[Existing Movements|miscare existenta]] care exprimă libertăţi similare în contexte mai specifice. De asemenea încurajăm folosirea [[Logos and buttons|logo-urilor şi butoanelor "Lucrare Culturală Liberă"]] care se găsesc în domeniul public.  


Atentie insa, ca o astfel de identificare nu confera drepturile descrise in aceasta definitie; pentru ca lucrarea sa fie intradevar libera, trebuie sa foloseasca una din [http://freedomdefined.org/Licenses Licentele] Libere sau sa fie in domeniul public.
Atenţie însă, o astfel de identificare nu conferă drepturile descrise în această definiţie; pentru ca lucrarea fie întradevar liberă, trebuie să folosească una din [[Licenses|Licentele Libere]] sau fie în domeniul public.
Această identificare este ''[licenţe gratuite]''


Descurajam folosirea altor termeni pentru identificarea Lucrarilor Culturale Libere care nu dau o definitie clara a libertatilor cum ar fi "Continut Deschis" sau "Access liber". Acesti termeni sunt folosit adesea pentru a face referire la continut care este disponibil cu mai putine restrictii decat cele ale legilor copyright existente sau chiar si pentru lucrari care sunt "disponibile doar pe Web".
Descurajăm folosirea altor termeni pentru identificarea [[Logos and buttons|logo-urilor şi butoanelor "Lucrărilor Culturale Libere"]]  care nu dau o definiţie clară a libertăţilor cum ar fi "Conţinut Deschis" sau "Access liber". Aceşti termeni sunt folosiţi adesea pentru a face referire la continut care este disponibil cu mai puţine restricţii decât cele ale legilor de drept de autor existente sau chiar şi pentru lucrări care sunt "disponibile doar pe Web".


== Definirea Licentelor Libere ==
== Definirea Licenţelor Libere ==


Licentele sunt instrumente legale prin care posesorul unor anumite drepturi legale poate transfera aceste drepturi unor terte. Licentele libere nu iau drepturile imediate -- sunt intotdeauna optionale si daca sunt acceptate ele acorda libertati care legile copyright in sine nu le acorda. Cand sunt acceptate ele niciodata nu limiteaza sau reduc scutiri existente in legile copyright.
Licentele sunt instrumente legale prin care posesorul unor anumite drepturi legale poate transfera aceste drepturi unor terţi. Licenţele libere nu iau drepturile imediate -- sunt întotdeauna opţionale şi dacă sunt acceptate ele acordă libertăţi pe care legile copyright în sine nu le acordă. Când sunt acceptate ele niciodată nu limitează sau nu reduc scutiri existente în legile copyright.


=== Libertati esentiale ===
=== Libertăţi esenţiale ===
Pentru a fi recunoscuta ca "libera" in aceasta definitie, o licenta trebuie sa acorde urmatoarele libertati fara limitari:
Pentru a fi recunoscută ca "liberă" în această definiţie, o licenţă trebuie acorde următoarele libertăţi fără limitări:


*'''Libertatea de a folosi lucrarea'''. Licentiatul trebuie sa poata folosi privat sau public lucrarea. Pentru tipuri de lucrari une este relevant, aceasta livertate ar trebui sa includa toate folosintele derivate ("drepturi derivate") cum ar fi interpretarea lucrarii. Nu trebuie sa existe nici o exceptie privind, de exemplu, consideratii politice sau religioase.
*'''Libertatea de a folosi lucrarea'''. Licenţiatul trebuie să poată folosi privat sau public lucrarea. Pentru tipuri de lucrări unde este relevant, aceasta libertate ar trebui să includă toate folosinţele derivate ("drepturi derivate") cum ar fi interpretarea lucrării. Nu trebuie existe nici o excepţie privind, de exemplu, consideraţii politice sau religioase.


*'''Libertatea de a studia lucrarea''' si de a aplica informatia: Licentiatul trebuie sa poate examina lucrarea si sa foloseasca cunostiintele adunate din lucrare in orice fel. Licenta nu poate, de exemplu, sa restrictioneze "reconstructia inversa"("reverse engineering").
*'''Libertatea de a studia lucrarea''' şi de a aplica informaţia: Licenţiatul trebuie să poată examina lucrarea şi să folosească cunoştinţele adunate din lucrare în orice fel. Licenţa nu poate, de exemplu, să restricţioneze "reconstrucţia inversă"("reverse engineering").


*'''Libertatea de a redistribui copii''': Copiile pot fi vandute, schimbate sau oferite gratui, ca parte a unei lucrari mai mare, o colectie sau independednt. Nu trebuie sa existe nici o limita pentru cantitatea de informatie care poate fi copiata. De asemenea nu trebuie sa existe nici o limita pentru cine poate copia informatia sau unde poate fi copiata informatia.
*'''Libertatea de a redistribui copii''': Copiile pot fi vândute, schimbate sau oferite gratuit, ca parte a unei lucrări mai mari, o colecţie sau independent. Nu trebuie existe nici o limită pentru cantitatea de informaţie care poate fi copiată. De asemenea nu trebuie existe nici o limită pentru cine poate copia informaţia sau unde poate fi copiată informaţia.


*'''Libertatea de a distribui lucrari derivate''': Pentru a da cuiva posibilitatea sa imbunatateasca o lucrare, licenta nu trebuie sa limiteze libertatea de a distribui versiuni modificare(sau, pentru lucrari fizice, o lucrare cumva derivata din original), indiferent de intentia si scopul modificarilor. In schimb, unele restrictii pot fi aplicate pentru a proteja aceste libertati esentiale sau atribuirea autorilor.(vezi mai jos).
*'''Libertatea de a distribui lucrări derivate''': Pentru a da cuiva posibilitatea să îmbunătăţească o lucrare, licenţa nu trebuie limiteze libertatea de a distribui versiuni modificate (sau, pentru lucrări fizice, o lucrare cumva derivată din original), indiferent de intenţia şi scopul modificărilor. În schimb, unele restricţii pot fi aplicate pentru a proteja aceste libertăţi esenţiale sau atribuirea autorilor.(vezi mai jos).


=== Restrictii permise ===
=== Restricţii permise ===
Nu toate restrictiile pentru folosirea si distributia lucrarilor impun libertati esentiale. In particulare, cererile pentru atribuire, pentru colaborare simetrica (ex. "copyleft"), si pentru protectia libertatlor esentiale sunt considerare [http://freedomdefined.org/Permissible_restrictions restrictii permise].
Nu toate restricţiile pentru folosirea şi distribuţia lucrărilor impun libertăţi esenţiale. În particular, cererile pentru atribuire, pentru colaborare simetrică (ex. "copyleft"), şi pentru protecţia libertăţilor esenţiale sunt considerate [[Permissible restrictions|restricţii permise]].


== Definirea Lucrarilor Culturale Libere ==
== Definirea Lucrărilor Culturale Libere ==
Pentru a fi considerata libera, o lucrare trebuie sa fie acoperita de o Licenta Libera, sau statutul legal trebuie sa asigura aceleasi libertati esentiale enumerate mai sus. Nu este insa o conditie suficienta. Intr-adevar, o anume lucrare poate fi non-libera in alte feluri care restrictioneaza libertatile esentiale. Acestea sunt conditiile aditionale pentru ca o lucrare sa fie considerata libera:
Pentru a fi considerată liberă, o lucrare trebuie fie acoperită de o Licenţă Liberă, sau statutul legal trebuie asigura aceleaşi libertăţi esenţiale enumerate mai sus. Nu este însă o condiţie suficientă. Într-adevar, o anume lucrare poate fi non-liberă în alte feluri care restricţionează libertăţile esenţiale. Acestea sunt condiţiile adiţionale pentru ca o lucrare fie considerată liberă:


*'''Disponibilitatea datelor sursa:''' Acolo unde o lucrare a fost obtinuta prin compilarea sau procesarea unui fisier sursa sau a mai multor fisiere sursa, toate sursele trebuie sa fie disponibila alaturi de lucrarea in sine in aceleasi conditii. Acestea pot fi This can be sursa unei compozitii muzicale, modelele folosite intr-un cadru 3D, datele unei publicatii stiintifice, codul sursa al unei aplicatii pentru computer, sau orice alta informatie de acest gen.
*'''Disponibilitatea datelor sursă:''' Acolo unde o lucrare a fost obţinută prin compilarea sau procesarea unui fişier sursă sau a mai multor fişiere sursă, toate sursele trebuie fie disponibile alături de lucrarea în sine în aceleaşi condiţii. Acestea pot fi sursa unei compoziţii muzicale, modelele folosite într-un cadru 3D, datele unei publicaţii ştiinţifice, codul sursă al unei aplicaţii pentru computer sau orice alta informaţie de acest gen.
*'''Folosirea unui format liber:''' Pentru fisiere digitale formatul in care lucrarea este publicata nu trebuie sa fie protejat de patente, decat daca este disponibil pentru toata lumea in modul royalty-free. In timp ce formate non-libere pot fi folosite in unele ocazii din motive practice, o copie intr-un format liber trebuie sa fie disponibila pentru ca lucrarea sa fie considerata libera.
*'''Folosirea unui format liber:''' Pentru fişiere digitale formatul în care lucrarea este publicată nu trebuie fie protejat de patente, decât dacă este disponibil pentru toată lumea în modul royalty-free. În timp ce formate non-libere pot fi folosite în unele ocazii din motive practice, o copie într-un format liber trebuie fie disponibilă pentru ca lucrarea fie considerată liberă.
*'''Fara restrictii tehnice:''' Lucrarea trebuie sa fie disponibila intr-o forma unde nici o masura tehnica nu este folosita pentru a limita libertatile enumerate mai sus.
*'''Fără restricţii tehnice:''' Lucrarea trebuie fie disponibilă într-o formă unde nici o măsură tehnică nu este folosită pentru a limita libertăţile enumerate mai sus.
*'''Nici o alta restrictie sau limitare:''' Lucrarea in sine nu trebuie acoperita de restrictii legale(patente, contracte, etc.) sau limitari (cum ar fi drepturi de publicare) care ar bloca libertatile enumerate mai sus. O lucrare poate folosi scutirile legale existente pentru a proteja (copyright)(pentru a cita lucrari protejate copyright), desi doar portiunile care sunt libere constituie o lucrare libera. Cu alte cuvinte, de cate ori cel ce foloseste o lucrare nu poate legal sau practic sa isi exercite libertatile de baza lucrarea nu poate si nu va fi considerata "libera".
*'''Nici o altă restricţie sau limitare:''' Lucrarea în sine nu trebuie acoperită de restrictţii legale (patente, contracte, etc.) sau limitări (cum ar fi drepturi de publicare) care ar bloca libertăţile enumerate mai sus. O lucrare poate folosi scutirile legale existente pentru a proteja (copyright)(pentru a cita lucrări protejate copyright), deşi doar porţiunile care sunt libere constituie o lucrare liberă. Cu alte cuvinte, de câte ori cel ce foloseşte o lucrare nu poate legal sau practic să îşi exercite libertăţile de bază lucrarea nu poate şi nu va fi considerată "liberă".


== De citit mai departe ==
== De citit în completare ==
*Vezi [http://freedomdefined.org/Licenses Licente] pentru discutii despre licente individuale si daca indeplinesc acesta definitie sau nu.
*Vezi [[Licenses|Licenţe]] pentru discuţii despre licenţe individuale şi dacă îndeplinesc această definiţie sau nu.
*Vezi [http://freedomdefined.org/History Istorie] pentru recunoasteri si trecut despre aceasta definitie.
*Vezi [[History|Istorie]] pentru recunoaşteri şi trecut despre această definiţie.
*Vezi [http://freedomdefined.org/FAQ FAQ] pentru intrebari si raspunsuri.
*Vezi [[FAQ|Întrebări frecvente]] pentru întrebări şi răspunsuri.
*Vezi [http://freedomdefined.org/Portal:Index Portal:Index] pentru pagini specifice despre Lucrari Culturale Libere.
*Vezi [[Portal:Index]] pentru pagini specifice despre Lucrările Culturale Libere.


== Versiuni ==
== Versiuni noi ale definiţiei ==
Versiuni noi ale acestei definitii vor fi eliberate de indata ce un consens (atins direct, prin vot sau prin [http://freedomdefined.org/Authoring_process procesul de autor]) s-a dezvoltat in jurul schimbarilor sugerate. Numerotarea va fi 0.x pentru draftul initial, 1.x, 2.x .. pentru releas-uri majore, x.1, x.2 .. pentru releas-uri minore. Un release minor este facut cand textul este modificat in feluri care nu au un impact asupra licentelor existente sau ipotetice acoperite de aceasta definitie.
Versiuni noi ale acestei definiţii vor fi furnizate de îndată ce un consens (atins direct, prin vot sau prin [[Authoring process|procesul de autor]]) s-a dezvoltat în jurul schimbărilor sugerate. Numerotarea va fi 0.x pentru draftul iniţial, 1.x, 2.x .. pentru releas-uri majore, x.1, x.2 .. pentru releas-uri minore. Un release minor este făcut când textul este modificat în feluri care nu au un impact asupra licenţelor existente sau ipotetice acoperite de această definiţie.

Latest revision as of 03:09, 15 August 2014

Sumar[edit]

Acest document defineşte “Lucrările culturale libere” ca opere sau expresii ce pot fi liber studiate, aplicate, copiate şi/sau modificate, de către oricine, pentru orice scop. De asemenea descrie anumite restricţii premise care respectă sau protejează aceste libertăţi esenţiale. Definiţia face diferenţa între opere libere şi licenţe gratuite care pot fi folosite pentru a proteja într-un cadru legal aceste opere libere. Definiţia în sine nu este o licenţă; este un instrument pentru a determina dacă o operă sau licenţă poate fi considerată “liberă”.

Preambul[edit]

Progresul social şi tehnologic face posibil ca o parte din omenire să acceseze, creeze, modifice, publice şi să distribuie diverse tipuri de lucrări, ştiinţifice şi educaţionale, software, articole - pe scurt tot ce poate fi reprezentat într-o formă digitală. Multe comunităţi s-au obişnuit să folosească aceste posibilităţi pentru a crea o bază colectivă de lucrări ce pot fi refolosite.

Cei mai mulţi autori, indiferent de câmpul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un înteres deosebit pentru favorizarea unui ecosistem unde lucrările pot fi distribuite, refolosite şi derivate în moduri creative. Cu cât este mai uşor să refolosim şi să modificăm lucrări, cu atât mai bogată devine cultura noastră.

Pentru a asigura funcţionarea în regulă a acestui ecosistem, lucrările de autor ar trebui să fie libere şi prin libere înțelegem:

  • libertatea de a folosi lucrarea şi de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
  • libertatea de a studia lucrarea şi de a aplica cunoştinţele învăţate din ea.
  • libertatea de a face şi de a redistribui copii, întregi sau în parte, a informaţiei sau expresiei.
  • libertatea de a face schimbări și îmbunătăţiri și de a distribui lucrări derivate.

Dacă autorii nu iau măsuri, lucrările lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limitează sever ceea ce alţii pot sau nu pot face. Autorii îşi fac lucrările libere alegând dintr-un număr de documente legale denumite licențe. Pentru un autor, a alege să îşi prezinte lucrarea cu o licenţă liberă nu înseamnă că își pierde toate drepturile, ba din contră, oferă tuturor drepturile de mai sus.

Este important că orice lucrare, care pretinde a fi liberă, oferă, practic şi fără nici un risc, libertăţile menţionate mai sus. De aceea în continuare dăm o definiţie precisă a libertăţii pentru licenţe și pentru lucrări cu autor.

Identificarea Lucrărilor Culturale Libere[edit]

Aceasta este Definiţia Lucrărilor Culturale Libere, iar când vă descrieţi lucrarea vă încurajăm să faceţi referire la această definiţie în felul următor, "Aceasta este o lucrare cu licenţă liberă aşa cum a fost explicat în Definiţia Lucrărilor Culturale Libere." Dacă nu vă place termenul de "Lucrare Culturală Liberă" se poate folosi termenul generic "Conţinut Liber" sau se poate face referire la o miscare existenta care exprimă libertăţi similare în contexte mai specifice. De asemenea încurajăm folosirea logo-urilor şi butoanelor "Lucrare Culturală Liberă" care se găsesc în domeniul public.

Atenţie însă, că o astfel de identificare nu conferă drepturile descrise în această definiţie; pentru ca lucrarea să fie întradevar liberă, trebuie să folosească una din Licentele Libere sau să fie în domeniul public. Această identificare este [licenţe gratuite]

Descurajăm folosirea altor termeni pentru identificarea logo-urilor şi butoanelor "Lucrărilor Culturale Libere" care nu dau o definiţie clară a libertăţilor cum ar fi "Conţinut Deschis" sau "Access liber". Aceşti termeni sunt folosiţi adesea pentru a face referire la continut care este disponibil cu mai puţine restricţii decât cele ale legilor de drept de autor existente sau chiar şi pentru lucrări care sunt "disponibile doar pe Web".

Definirea Licenţelor Libere[edit]

Licentele sunt instrumente legale prin care posesorul unor anumite drepturi legale poate transfera aceste drepturi unor terţi. Licenţele libere nu iau drepturile imediate -- sunt întotdeauna opţionale şi dacă sunt acceptate ele acordă libertăţi pe care legile copyright în sine nu le acordă. Când sunt acceptate ele niciodată nu limitează sau nu reduc scutiri existente în legile copyright.

Libertăţi esenţiale[edit]

Pentru a fi recunoscută ca "liberă" în această definiţie, o licenţă trebuie să acorde următoarele libertăţi fără limitări:

  • Libertatea de a folosi lucrarea. Licenţiatul trebuie să poată folosi privat sau public lucrarea. Pentru tipuri de lucrări unde este relevant, aceasta libertate ar trebui să includă toate folosinţele derivate ("drepturi derivate") cum ar fi interpretarea lucrării. Nu trebuie să existe nici o excepţie privind, de exemplu, consideraţii politice sau religioase.
  • Libertatea de a studia lucrarea şi de a aplica informaţia: Licenţiatul trebuie să poată examina lucrarea şi să folosească cunoştinţele adunate din lucrare în orice fel. Licenţa nu poate, de exemplu, să restricţioneze "reconstrucţia inversă"("reverse engineering").
  • Libertatea de a redistribui copii: Copiile pot fi vândute, schimbate sau oferite gratuit, ca parte a unei lucrări mai mari, o colecţie sau independent. Nu trebuie să existe nici o limită pentru cantitatea de informaţie care poate fi copiată. De asemenea nu trebuie să existe nici o limită pentru cine poate copia informaţia sau unde poate fi copiată informaţia.
  • Libertatea de a distribui lucrări derivate: Pentru a da cuiva posibilitatea să îmbunătăţească o lucrare, licenţa nu trebuie să limiteze libertatea de a distribui versiuni modificate (sau, pentru lucrări fizice, o lucrare cumva derivată din original), indiferent de intenţia şi scopul modificărilor. În schimb, unele restricţii pot fi aplicate pentru a proteja aceste libertăţi esenţiale sau atribuirea autorilor.(vezi mai jos).

Restricţii permise[edit]

Nu toate restricţiile pentru folosirea şi distribuţia lucrărilor impun libertăţi esenţiale. În particular, cererile pentru atribuire, pentru colaborare simetrică (ex. "copyleft"), şi pentru protecţia libertăţilor esenţiale sunt considerate restricţii permise.

Definirea Lucrărilor Culturale Libere[edit]

Pentru a fi considerată liberă, o lucrare trebuie să fie acoperită de o Licenţă Liberă, sau statutul legal trebuie să asigura aceleaşi libertăţi esenţiale enumerate mai sus. Nu este însă o condiţie suficientă. Într-adevar, o anume lucrare poate fi non-liberă în alte feluri care restricţionează libertăţile esenţiale. Acestea sunt condiţiile adiţionale pentru ca o lucrare să fie considerată liberă:

  • Disponibilitatea datelor sursă: Acolo unde o lucrare a fost obţinută prin compilarea sau procesarea unui fişier sursă sau a mai multor fişiere sursă, toate sursele trebuie să fie disponibile alături de lucrarea în sine în aceleaşi condiţii. Acestea pot fi sursa unei compoziţii muzicale, modelele folosite într-un cadru 3D, datele unei publicaţii ştiinţifice, codul sursă al unei aplicaţii pentru computer sau orice alta informaţie de acest gen.
  • Folosirea unui format liber: Pentru fişiere digitale formatul în care lucrarea este publicată nu trebuie să fie protejat de patente, decât dacă este disponibil pentru toată lumea în modul royalty-free. În timp ce formate non-libere pot fi folosite în unele ocazii din motive practice, o copie într-un format liber trebuie să fie disponibilă pentru ca lucrarea să fie considerată liberă.
  • Fără restricţii tehnice: Lucrarea trebuie să fie disponibilă într-o formă unde nici o măsură tehnică nu este folosită pentru a limita libertăţile enumerate mai sus.
  • Nici o altă restricţie sau limitare: Lucrarea în sine nu trebuie acoperită de restrictţii legale (patente, contracte, etc.) sau limitări (cum ar fi drepturi de publicare) care ar bloca libertăţile enumerate mai sus. O lucrare poate folosi scutirile legale existente pentru a proteja (copyright)(pentru a cita lucrări protejate copyright), deşi doar porţiunile care sunt libere constituie o lucrare liberă. Cu alte cuvinte, de câte ori cel ce foloseşte o lucrare nu poate legal sau practic să îşi exercite libertăţile de bază lucrarea nu poate şi nu va fi considerată "liberă".

De citit în completare[edit]

  • Vezi Licenţe pentru discuţii despre licenţe individuale şi dacă îndeplinesc această definiţie sau nu.
  • Vezi Istorie pentru recunoaşteri şi trecut despre această definiţie.
  • Vezi Întrebări frecvente pentru întrebări şi răspunsuri.
  • Vezi Portal:Index pentru pagini specifice despre Lucrările Culturale Libere.

Versiuni noi ale definiţiei[edit]

Versiuni noi ale acestei definiţii vor fi furnizate de îndată ce un consens (atins direct, prin vot sau prin procesul de autor) s-a dezvoltat în jurul schimbărilor sugerate. Numerotarea va fi 0.x pentru draftul iniţial, 1.x, 2.x .. pentru releas-uri majore, x.1, x.2 .. pentru releas-uri minore. Un release minor este făcut când textul este modificat în feluri care nu au un impact asupra licenţelor existente sau ipotetice acoperite de această definiţie.