Version 1.1 of the definition has been released. Please help updating it, contribute translations, and help us with the design of logos and buttons to identify free cultural works and licenses!

Definition/Ro: Difference between revisions

From Definition of Free Cultural Works
Jump to navigation Jump to search
Line 61: Line 61:


== Versiuni ==
== Versiuni ==
Versiuni noi ale acestei definitii vor fi eliberate de indata ce un consens (atins direct, prin vot sau prin [http://freedomdefined.org/Authoring_process procesul de autor]) s-a dezvoltat in jurul schimbarilor sugerate. Numerotarea va fi 0.x pentru draftul initial, 1.x, 2.x .. pentru releas-uri majore, x.1, x.2 .. pentru releas-uri minore. Un release minor este facut cand textul este modificat in feluri care nu au un impact asupra licentelor existente sau ipotetice acoperite de aceasta definitie.

Revision as of 09:46, 14 July 2010

Sumar

Acest document defineste “Lucrarile culturale libere” ca opere sau expresii ce pot fi liber studiate, aplicate, copiate si/sau modificate, de catre oricine, pentru orice scop. De asemenea descrie anumite restrictii premise care respecta sau protejeaza aceste libertati esentiale. Definitia face diferenta intre opere libere si licente gratuite care pot fi folosite pentru a proteja intr-un cadru legal aceste opere libere. Definitia in sine nu este o licenta; este un instrument pentru a determina daca o opera sau licenta poate fi considerata “libera”.

Preambul

Progresul social si tehnologic face posibil ca o parte din omenire sa acceseze, creeze, modifice, publice si sa distribuie diverse tipuri de lucrari, stiintifice si educationale, software, articole - pe scurt orice poate fi reprezentat intr-o forma digitala. Multe comunicati s-au obisnuit sa foloseasca aceste posibilitati pentru a crea o baza colectiva de lucrari ce pot fi refolosite.

Cei mai multi autori, indiferent de campul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un interes deosebit pentru favorizarea unui ecosistem une lucrarile pot fi distribuite, refolosite si derivate in moduri creative. Cu cat este mai usor sa refolosim si sa modificam lucrari cu atat mai bogata devine cultura noastra.

Pentru a asigura functionare in regula a acestui ecosistem, lucrarile de autor ar trebui sa fie libere si prin libere intelegem:

 • libertatea de a folosi lucrarea si de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
 • libertatea de a studia lucrarea si de a aplica cunostiintele invatate din ea.
 • libertatea de a face si de a redistribui copii, intregi sau in parte, a informatiei sau expresiei.
 • libertatea de a face schimbari si imbunatatiri si de a distribui lucrari derivate.

Daca autorii nu iau masuri, lucrarile lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limiteaza sever ceea ce altii pot sau nu pot face. Autorii isi pot face lucrarile gratuite alegand dintr-un numar de documente legale denumite licente. Pentru un autor, a alege sa isi prezinte lucrarea cu o licenta libera nu inseamna ca isi pierde toate drepturile ba din contra, ofera tuturor drepturile de mai sus.

Este important ca orice lucrare care pretinde a fi libera ofera practic si fara nici un risc, libertatile mentionate mai sus. De aceea in continuare dam o definitie precisa a libertatii pentru licente si pentru lucrari cu autor.

Identificarea Lucrarilor Culturale Libere

Aceasta este Definitia Lucrarilor Culturale Libere, iar cand va descrieti lucrarea va incurajam sa faceti referire la aceasta definitie in felul urmator, "Aceasta este o lucrare cu licenta libera asa cum a fost explicat in Definitia Lucrarilor Culturale Libere." Daca nu va place termenul de "Lucrare Culturala Libera" se poate folosi termenul generic "Continut Liber" sau se poate face referire la o miscare existenta care exprima libertati similare in contexte mai specifice. De asemenea incurajam folosirea logo-urilor si butoanelor "Lucrare Culturala Libera" care se gasesc in domeniul public.

Atentie insa, ca o astfel de identificare nu confera drepturile descrise in aceasta definitie; pentru ca lucrarea sa fie intradevar libera, trebuie sa foloseasca una din Licentele Libere sau sa fie in domeniul public.

Descurajam folosirea altor termeni pentru identificarea Lucrarilor Culturale Libere care nu dau o definitie clara a libertatilor cum ar fi "Continut Deschis" sau "Access liber". Acesti termeni sunt folosit adesea pentru a face referire la continut care este disponibil cu mai putine restrictii decat cele ale legilor copyright existente sau chiar si pentru lucrari care sunt "disponibile doar pe Web".

Definirea Licentelor Libere

Licentele sunt instrumente legale prin care posesorul unor anumite drepturi legale poate transfera aceste drepturi unor terte. Licentele libere nu iau drepturile imediate -- sunt intotdeauna optionale si daca sunt acceptate ele acorda libertati care legile copyright in sine nu le acorda. Cand sunt acceptate ele niciodata nu limiteaza sau reduc scutiri existente in legile copyright.

Libertati esentiale

Pentru a fi recunoscuta ca "libera" in aceasta definitie, o licenta trebuie sa acorde urmatoarele libertati fara limitari:

 • Libertatea de a folosi lucrarea. Licentiatul trebuie sa poata folosi privat sau public lucrarea. Pentru tipuri de lucrari une este relevant, aceasta livertate ar trebui sa includa toate folosintele derivate ("drepturi derivate") cum ar fi interpretarea lucrarii. Nu trebuie sa existe nici o exceptie privind, de exemplu, consideratii politice sau religioase.
 • Libertatea de a studia lucrarea si de a aplica informatia: Licentiatul trebuie sa poate examina lucrarea si sa foloseasca cunostiintele adunate din lucrare in orice fel. Licenta nu poate, de exemplu, sa restrictioneze "reconstructia inversa"("reverse engineering").
 • Libertatea de a redistribui copii: Copiile pot fi vandute, schimbate sau oferite gratui, ca parte a unei lucrari mai mare, o colectie sau independednt. Nu trebuie sa existe nici o limita pentru cantitatea de informatie care poate fi copiata. De asemenea nu trebuie sa existe nici o limita pentru cine poate copia informatia sau unde poate fi copiata informatia.
 • Libertatea de a distribui lucrari derivate: Pentru a da cuiva posibilitatea sa imbunatateasca o lucrare, licenta nu trebuie sa limiteze libertatea de a distribui versiuni modificare(sau, pentru lucrari fizice, o lucrare cumva derivata din original), indiferent de intentia si scopul modificarilor. In schimb, unele restrictii pot fi aplicate pentru a proteja aceste libertati esentiale sau atribuirea autorilor.(vezi mai jos).

Restrictii permise

Nu toate restrictiile pentru folosirea si distributia lucrarilor impun libertati esentiale. In particulare, cererile pentru atribuire, pentru colaborare simetrica (ex. "copyleft"), si pentru protectia libertatlor esentiale sunt considerare restrictii permise.

Definirea Lucrarilor Culturale Libere

Pentru a fi considerata libera, o lucrare trebuie sa fie acoperita de o Licenta Libera, sau statutul legal trebuie sa asigura aceleasi libertati esentiale enumerate mai sus. Nu este insa o conditie suficienta. Intr-adevar, o anume lucrare poate fi non-libera in alte feluri care restrictioneaza libertatile esentiale. Acestea sunt conditiile aditionale pentru ca o lucrare sa fie considerata libera:

 • Disponibilitatea datelor sursa: Acolo unde o lucrare a fost obtinuta prin compilarea sau procesarea unui fisier sursa sau a mai multor fisiere sursa, toate sursele trebuie sa fie disponibila alaturi de lucrarea in sine in aceleasi conditii. Acestea pot fi This can be sursa unei compozitii muzicale, modelele folosite intr-un cadru 3D, datele unei publicatii stiintifice, codul sursa al unei aplicatii pentru computer, sau orice alta informatie de acest gen.
 • Folosirea unui format liber: Pentru fisiere digitale formatul in care lucrarea este publicata nu trebuie sa fie protejat de patente, decat daca este disponibil pentru toata lumea in modul royalty-free. In timp ce formate non-libere pot fi folosite in unele ocazii din motive practice, o copie intr-un format liber trebuie sa fie disponibila pentru ca lucrarea sa fie considerata libera.
 • Fara restrictii tehnice: Lucrarea trebuie sa fie disponibila intr-o forma unde nici o masura tehnica nu este folosita pentru a limita libertatile enumerate mai sus.
 • Nici o alta restrictie sau limitare: Lucrarea in sine nu trebuie acoperita de restrictii legale(patente, contracte, etc.) sau limitari (cum ar fi drepturi de publicare) care ar bloca libertatile enumerate mai sus. O lucrare poate folosi scutirile legale existente pentru a proteja (copyright)(pentru a cita lucrari protejate copyright), desi doar portiunile care sunt libere constituie o lucrare libera. Cu alte cuvinte, de cate ori cel ce foloseste o lucrare nu poate legal sau practic sa isi exercite libertatile de baza lucrarea nu poate si nu va fi considerata "libera".

De citit mai departe

 • Vezi Licente pentru discutii despre licente individuale si daca indeplinesc acesta definitie sau nu.
 • Vezi Istorie pentru recunoasteri si trecut despre aceasta definitie.
 • Vezi FAQ pentru intrebari si raspunsuri.
 • Vezi Portal:Index pentru pagini specifice despre Lucrari Culturale Libere.

Versiuni

Versiuni noi ale acestei definitii vor fi eliberate de indata ce un consens (atins direct, prin vot sau prin procesul de autor) s-a dezvoltat in jurul schimbarilor sugerate. Numerotarea va fi 0.x pentru draftul initial, 1.x, 2.x .. pentru releas-uri majore, x.1, x.2 .. pentru releas-uri minore. Un release minor este facut cand textul este modificat in feluri care nu au un impact asupra licentelor existente sau ipotetice acoperite de aceasta definitie.