Version 1.1 of the definition has been released. Please help updating it, contribute translations, and help us with the design of logos and buttons to identify free cultural works and licenses!

Definition/Ro: Difference between revisions

From Definition of Free Cultural Works
Jump to navigation Jump to search
Line 4: Line 4:


== Preamble ==
== Preamble ==
Progresul social si tehnologic face posibil ca o parte din omenire sa ''acceseze, creeze, modifice, publice si sa distribuie'' diverse tipuri de lucrari, stiintifice si educationale, software, articole - pe scurt ''orice poate fi reprezentat intr-o forma digitala''. Multe comunicati s-au obisnuit sa foloseasca aceste posibilitati pentru a crea o baza colectiva de lucrari ce pot fi refolosite.
Cei mai multi autori, indiferent de campul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un interes deosebit pentru favorizarea unui ecosistem une lucrarile pot fi distribuite, refolosite si derivate in moduri creative. Cu cat este mai usor sa refolosim si sa modificam lucrari cu atat mai bogata devine cultura noastra.
Pentru a asigura functionare in regula a acestui ecosistem, lucrarile de autor ar trebui sa fie libere si prin ''libere'' intelegem:
* '''libertatea de a folosi''' lucrarea si de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
* '''libertatea de a studia''' lucrarea si de a aplica cunostiintele invatate din ea.
* '''libertatea de a face si de a redistribui copii''', intregi sau in parte, a informatiei sau expresiei.
* '''libertatea de a face schimbari si imbunatatiri''' si de a distribui lucrari derivate.
Daca autorii nu iau masuri, lucrarile lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limiteaza sever ceea ce altii pot sau nu pot face. Autorii isi pot face lucrarile gratuite alegand dintr-un numar de documente legale denumite licente. Pentru un autor, a alege sa isi prezinte lucrarea cu o ''licenta libera'' nu inseamna ca isi pierde toate drepturile ba din contra, ofera tuturor drepturile de mai sus.
Este important ca orice lucrare care pretinde a fi libera ofera practic si fara nici un risc, libertatile mentionate mai sus. De aceea in continuare dam o ''definitie precisa a libertatii'' pentru licente si pentru lucrari cu autor.


== Identifying Free Cultural Works ==
== Identifying Free Cultural Works ==

Revision as of 08:41, 14 July 2010

Summary

Acest document defineste “Operele culturale gratuite” ca opere sau expresii ce pot fi liber studiate, aplicate, copiate si/sau modificate, de catre oricine, pentru orice scop. De asemenea descrie anumite restrictii premise care respecta sau protejeaza aceste libertati esentiale. Definitia face diferenta intre opere gratuite si licente gratuite care pot fi folosite pentru a proteja intr-un cadru legal aceste opere gratuite. Definitia in sine nu este o licenta; este un instrument pentru a determina daca o opera sau licenta poate fi considerata “gratuita”.

Preamble

Progresul social si tehnologic face posibil ca o parte din omenire sa acceseze, creeze, modifice, publice si sa distribuie diverse tipuri de lucrari, stiintifice si educationale, software, articole - pe scurt orice poate fi reprezentat intr-o forma digitala. Multe comunicati s-au obisnuit sa foloseasca aceste posibilitati pentru a crea o baza colectiva de lucrari ce pot fi refolosite.

Cei mai multi autori, indiferent de campul de activitate sau de nivelul de amator sau profesionist au un interes deosebit pentru favorizarea unui ecosistem une lucrarile pot fi distribuite, refolosite si derivate in moduri creative. Cu cat este mai usor sa refolosim si sa modificam lucrari cu atat mai bogata devine cultura noastra.

Pentru a asigura functionare in regula a acestui ecosistem, lucrarile de autor ar trebui sa fie libere si prin libere intelegem:

  • libertatea de a folosi lucrarea si de a te bucura de beneficiile folosirii ei.
  • libertatea de a studia lucrarea si de a aplica cunostiintele invatate din ea.
  • libertatea de a face si de a redistribui copii, intregi sau in parte, a informatiei sau expresiei.
  • libertatea de a face schimbari si imbunatatiri si de a distribui lucrari derivate.

Daca autorii nu iau masuri, lucrarile lor sunt acoperite de legile de copyright existente care limiteaza sever ceea ce altii pot sau nu pot face. Autorii isi pot face lucrarile gratuite alegand dintr-un numar de documente legale denumite licente. Pentru un autor, a alege sa isi prezinte lucrarea cu o licenta libera nu inseamna ca isi pierde toate drepturile ba din contra, ofera tuturor drepturile de mai sus.

Este important ca orice lucrare care pretinde a fi libera ofera practic si fara nici un risc, libertatile mentionate mai sus. De aceea in continuare dam o definitie precisa a libertatii pentru licente si pentru lucrari cu autor.

Identifying Free Cultural Works

Defining Free Culture Licenses

Essential freedoms

Permissible restrictions

Defining Free Cultural Works

Further reading

Versioning